Proč jsou nejnižší cenové nabídky nebezpečné - Runa projekt

Proč jsou nejnižší cenové nabídky nebezpečné

  1. Runa Projekt
  2. Ostatní
  3. Proč jsou nejnižší cenové nabídky nebezpečné

Zvolit si projektanta s nejnižší cenou nemusí být nejlepší rozhodnutí – to platí obecně. Nejnižší cena je sice lákavá v tom, že ušetříte, ale ve výsledku se vám taková spolupráce může dokonce výrazně prodražit. Je jedno, jestli sháníte projektanta na jednorázovou zakázku nebo dlouhodobou spolupráci, vždy byste se měli rozhodovat objektivně, nejen podle ceny, ale třeba i zkušeností a referencí.

Podle čeho si vybrat dopravního inženýra?

Klienti často poznamenávají, že dopravních inženýrů moc není. Možná o to snazší bude váš výběr. Osobně bych vám doporučil zaměřit se na více ukazatelů, než je pouze cena. Zvolit si vždy nejnižší cenu se nemusí vyplatit, ukážeme vám, proč tomu tak je. Podle čeho byste se tedy ještě měli řídit?

  • Realizované zakázky – podívejte se, jaké zakázky má projektant za sebou.
  • Reference – poptejte se svých známých z oboru, jestli neznají dobrého dopravního inženýra, nebo se podívejte na skutečné reference klientů.
  • Prezentace – není podmínkou, že dobrý dopravní inženýr musí být vidět, ale vždy je lepší, když ho dohledáte na internetu.
  • Zavolejte si – domluvte si s projektantem například online hovor jako úvodní konzultaci k vaší zakázce. Snadno odhalíte, jestli je projektant důvěryhodný a takzvaně vám sedne.

Například stát se často rozhoduje při výběrovém řízení především podle ceny a upřednostňuje nejlevnější nabídku. Sami můžete často vidět, jak to potom dopadá. Neudělejte stejnou chybu.

3 důvody proč mohou být nejnižší cenové nabídky nebezpečné

1. Kvalita výsledného projektu

Pokud si kladete otázku, proč jsou někteří dopravní inženýři tak levní, je to především velkým rozdílem ve zkušenostech. Dopravním inženýrem nemůže být každý a musí mít alespoň základní znalosti, ale kvalita provedeného projektu a hledání nejvýhodnějších řešení roste až s praxí. Zkušený inženýr si sice účtuje třeba 2 000 Kč na hodinu, ale dokáže udělat takový projekt, který projde úřady většinou napoprvé.

Pokud potřebujete mít co nejdřív schválenou dokumentaci úřady, je potřeba mít v prvé řadě kvalitní technické řešení odpovídající normám, vyhláškám a platné legislativě.

Většinou v případě levného vyhotovení ani neušetříte, protože naopak za projekt zaplatíte dvakrát. Původní verzi je většinou nutné přepracovat, aby mohla přes úřady projít. Je tak lepší hned na začátku zaplatit kvalitního dopravního inženýra a mít vše připravené napoprvé. Navíc ušetříte čas. Nemyslíte?

2. Nezapomínejte na čas

Neustálými korekcemi projektu ztrácíte především čas. Co už mohlo být hotové se zbytečně táhne a celý projekt stojí. Tohle je nejčastější scénář, pokud zvolíte levného, ale nezkušeného inženýra. Nejen, že se projekt často protahuje vlivem chyb a nedostatečné kvality projektu, ale často i průtahy s odevzdáním práce v termínu. Vždy dostanete to, za co si zaplatíte. Kvalitní a transparentní spolupráce rozhodně není a z podstaty ani nemůže být nejlevnější.

3. Spolupráce po celou dobu projektu

Spolupráce pro nás nekončí odevzdáním první verze projektu. My v Runa Projektu považujeme za běžné, že pokud úřad vznese námitku a požadavek k úpravě, obratem ji zapracujeme a vše pošleme zpět na úřad, abychom projekt nezdrželi. Nicméně většinou naše dokumentace prochází napoprvé. Děláme to tak u velkých projektů, ale také u těch malých, jako jsou například sjezdy.

Ovšem není to standardem, a to především u levnějších projektantů. Často se nám stává, že klienti volají s malou úpravou, kterou potřebují rychle – zpravidla prý maličkost, kterou ale levný konzultant už nemá čas dořešit (například vlečné křivky, úprava technické zprávy a další). Jakákoli podpora po odevzdání dokumentace z jejich strany končí.

Dokonce z praxe víme, že někteří si právě tyto projektanty vybírají opakovaně a opakovaně s nimi mají problémy.

Zvolte si proto už na začátku takového dopravního inženýra, který tady pro vás bude hned od začátku až do konce – to je moje rada. Vyhněte se nejlevnějším projektantům, protože do projektů nepromítají potřebnou kvalitu, jinak by nemohli mít tak nízké ceny. Dopřejte si profesionálního projektanta, který se o váš projekt komplexně postará.

Ušetřete si čas, peníze i starosti

Spolupracujte s takovým dopravním inženýrem, který má dostatek zkušeností a čas se vám naplno věnovat. A to nejen při přípravě projektu, ale také během jeho dotažení do konce. Přestože se může zdát, že na začátku zaplatíte víc, není to tak. Naopak ušetříte díky tomu, že se projekt nebude muset předělávat. Kromě toho většinou naše projekty projdou přes úřady napoprvé. Ušetříte si tak čas, a navíc i starosti, které byste jinak s celým projektem měli. Vše začíná výběrem správného člověka na začátku.

Pokud chcete mít kvalitní projektovou dokumentaci, která má vysokou šanci na úspěšné schválení úřady, kontaktujte nás. Najdeme společně nejlepší řešení, jak vám pomoci.

Ostatní
, , , , , , ,

Rubriky

Jaké podklady zrychlí práci dopravního inženýra?
Jak bezchybně zřídit sjezd na pozemek: přehledně krok za krokem

Další podobné články